Harvinainen ilmiö: Auringon tulirengas ihastutti ympäri maailmaa

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ympäri maailmaa on saatu pitkästä aikaa ihastella harvinaista luonnonilmiötä, josta käytetään nimitystä tulirengas. Kyseessä on auringonpimennys, jossa Kuu menee Auringon ja Maan väliin, mutta ei peitä sitä kokonaan. Täydellisen kuunpimennyksen sijaan reunojen yli näkyy Kuun takana oleva Aurinko rengasmaisena ilmiönä.

Tällä kertaa tulirengasta päästiin ihailemaan parhaiten Aasiassa ja Lähi-Idässä, joissa kymmenet miljoonat ihmiset suuntasivat ulos katsomaan harvinaista luonnonilmiötä. Siitä ikuistettiin ja julkaistiin runsaasti kuvia myös sosiaalisessa mediassa. Myös monet Thaimaassa joululomaansa viettävät suomalaiset saivat tilaisuuden nähdä se.

View this post on Instagram

15 years ago at the same time now was horrific moment Tsunami for Banda Aceh but now they have an ezperienced the solar eclipse By Associated Press December 26, 2019 at 4:55 AM EST BANDA ACEH, Indonesia — People along a swath of southern Asia gazed at the sky in marvel on Thursday at a “ring of fire” solar eclipse. The so-called annular eclipse, in which a thin outer ring of the sun is still visible, could be seen along a path stretching from India and Pakistan to Thailand and Indonesia. Authorities in Indonesia provided telescopes and hundreds of special glasses to protect viewers’ eyes. Thousands of people gazed at the sky and cheered and clapped as the sun transformed into a dark orb for more than two minutes, briefly plunging the sky into darkness. Hundreds of others prayed at nearby mosques. “How amazing to see the ring of fire when the sun disappeared slowly,” said Firman Syahrizal, a resident of Sinabang in Indonesia’s Banda Aceh province who witnessed the eclipse with his family. The previous annular solar eclipse in February 2017 was also visible over a slice of Indonesia. Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistributed. . . . . . . . . #solar #solareclipse #eclipsesolar2019 #solareclipse2019 #bandaaceh #washingtonpost #gerhanamatahari #natureseekers #naturephotography #nature_perfection #naturelovers #ringoffire #like4like #follow4likes #magic #nightphotography #breakingnews #nationalgeographic #nationalgeography #indonesia_photography #indonesia #livefolkindonesia

A post shared by rizal sulaeman (@rizalsulaeman) on