Maailman omituisin papukaija: Äärimmäisen harvinainen ja lentokyvytön yöeläjä

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Kakapo tunnetaan myös nimellä pöllöpapukaija. Se elää Uudessa-Seelannissa ja on kuin moderni dinosaurus. Valitettavasti laji on erikoisuutensa lisäksi myös äärimmäisen harvinainen ja vaarassa kuolla sukupuuttoon.

Kakapot voivat elää 90-vuotiaaksi. Ne ovat vihreitä ja lentokyvyttömiä papukaijoja. Se on myös suhteellisen suurikokoinen laji, sillä kakapot voivat kasvaa 60 senttimetriä pitkiksi, mutta painoa niille ei kerry neljää kiloa enempää. Lajia elää enää kolmella pienellä saarella, joilla ei ole petoeläimiä.

Älykkäät kakapot omaavat erilaiset persoonallisuustyypit, kun toiset nauttivat ihmisten avusta ja osa juoksee karkuun. Pöllöpapukaijoja on maailmassa alle 160 yksilöä. Aikoinaan oli tilanne, että tiedossa oli vain yksi lisääntymiskelpoinen naaras. Paljon on vielä tehtävä työtä, että laji ei häviä maapallolta lähivuosien aikana.

Uusimmat