Lasten geenejä muunnellut kiinalaistutkija tuomittiin vankeuteen

Digi Ohhoh! · Tim Isokivi

Kiinalaistutkija He Jiankuin nousi viime vuonna otsikoihin hurjien väitteidensä ansiosta. Hän kertoi luoneensa maailman ensimmäiset geenimuunnellut lapset. Tapaus herätti runsaasti keskustelua ihmisten geenimuunnellun eettisyydestä.

Nyt Jiankuin on tuomittu kolmen vuoden vankeusrangaistukseen laittoman lääketieteen harjoittamisesta. Lisäksi hänelle langetettiin kolmen miljoonan juanin, eli noin 384 000 euron sakkorangaistus. Kaksi muuta geenimuunteluun osallistunutta tutkijaa tuomittiin Time-lehden mukaan kahden vuoden ja 18 kuukauden rangaistuksiin.

Jiankuinin mukaan lokakuussa 2018 syntyneet kaksostytöt Lulu ja Nana olivat maailman ensimmäisiä geenimuunneltuja lapsia. Tutkija kertoi tehneensä lapsista immuuneja HIV:lle muuttamalla heidän alkioidensa perimää.