Sinustako paimeneksi? Metsähallitus arpoo halukkaita kesäkokemukseen

Matkailu · Terhi Piiroinen

Metsähallituksen Paimenviikoista on tullut eräänlainen ilmiö, kun kaupunkilaiset haaveilevat viikon pituisesta pestistä maatilalla. Samalla he suorittavat äärimmäisen tärkeää luonnonhoitoa. Ensi kesänä paimennetaan yhteensä 15 eri kohteessa.

Haku paimeneksi alkaa keskiviikkona 15. tammikuuta kello 12:00 ja kestää viikon ajan Luontoon.fi-sivustolta. Lammaspaimenet arvotaan ilmoittautuneiden joukosta helmikuun aikana. Arpaonnen suosimat paimenet saavat vuokrata viikoksi tilan tai tuvan suomalaisten perinnemaisemien keskeltä. Yhden kohteen viikkovuokrahinta on tilasta riippuen noin 500 euroa. Vuokraviikoista saadut tulot käytetään kohteiden ylläpitoon ja luonnonhoitoon.

Paimenet pääsevät kokeilemaan maalaiselämää paimentaen lampaita, lehmiä tai hevosia. Paimenten tehtäviin kuuluu muun muassa vaihtaa eläimille raikas juomavesi, seurata eläinten yleiskuntoa ja siirtää ne laidunlohkolta seuraavalle. Eläimet on hyvä myös laskea päivittäin, jotta mahdolliset karkulaiset saadaan kiinni.

Tilan koosta riippuen paimen voi ottaa mukaan perheen tai ystävän seurakseen. Osaan kohteista myös lemmikit ovat tervetulleita. Paimenviikot tuovat monenlaista hyötyä niin paimenille kuin ympäröivälle luonnolle. Metsähallituksen mukaan yksi viikko luonnossa ja eläinten kanssa parantaa vastustuskykyä ja lievittää stressiä. Paimenviikoille osallistuvat mahdollistavat arvokkaiden kulttuuriperintökohteiden, perinteisen luonnonhoidon ja luonnon monimuotoisuuden säilyttämisen.