Kieli pienenee laihduttaessa – voi auttaa uniapneaan

Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Kuorsaus on yleinen ongelma, josta kärsivät erityisesti kuorsaajan kanssa samassa taloudessa asuvat henkilöt. Vaivaan kannattaa kuitenkin myös kuorsaajan oman terveyden vuoksi etsiä itselle toimivaa apukeinoa, koska kuorsaus on merkki uniapneasta ja voi kehittää jopa dementiaa.

Pennsylvanian yliopiston tekemässä tutkimuksessa on käynyt ilmi, että laihduttamisesta voi olla apua uniapnean hoitamisessa. Tämä on tiedetty jo aiemminkin, mutta nyt tutkijat huomasivat, että tulos johtuu kielen koon muuttumisesta. Henkilön laihtuessa ja rasvaprosentin pienentyessä myös kieli pienenee. Kielen pienenemisen huomattiin vähentävän kuorsausta ja helpottavan nukkujan hengittämistä.

Daily Mail -sivuston mukaan noin 22 miljoonaa amerikkalaista kärsii uniapneasta, jonka vuoksi he kuorsaavat kovaäänisesti ja lakkaavat välillä hengittämästä öisin. Hengityskatkokset ovat hyvin vaarallisia, koska ne voivat vaurioittaa aivoja tai pahimmassa tapauksessa pysäyttää sydämen kokonaan.