Synnytyksen jälkeinen aika 2 minuutissa – näin naisen keho palautuu

Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Naisen keho alkaa palautumaan synnytyksestä heti synnytyksen jälkeen. Toipuminen on hyvin yksilöllistä ja siihen vaikuttavat muun muassa synnytyksen kulku ja esimerkiksi se, syntyykö lapsi alateitse vai leikkaussalissa sektiolla.

Nyt Glamour-lehden julkaisemalla kaksiminuuttisella videolla nähdään miten naisen keho lähtee palautumaan synnytyksestä ja raskaudesta. Yleensä noin kuuden viikon jälkeen kohdun koko on palautunut normaaliksi, mutta ennen sitä nainen käy läpi melkoisia muutoksia sekä fyysisesti että henkisesti.

Synnytyksen jälkeinen aika voi olla kivulias ja vaatia jonkin verran särkylääkkeitä. Monille ensisynnyttäjille voi tulla myös yllätyksenä se, että kohdun palautumiseen kuuluvat myös supistukset, jotka voivat tuntua samalta kuin synnytyksen alkamista ennakoivat epämiellyttävät supistelut.

Hormonitasojen vaihtelut voivat aiheuttaa hikoilua ja kuumia aaltoja. Imettäminen alkaa yleensä myös pudottamaan äidin painoa, koska se kuluttaa noin 300-500 kilokaloria päivässä. Suurin osa äideistä voi tuntea itsensä tavallista tunteellisemmiksi, mikä voi vaikeuttaa vauvan ja puolison kanssa lähentymistä. Tämä vaihe on kuitenkin yleensä ohimenevä.