Kannabiksen laillistamisella yllättävä ympäristövaikutus – hamppu saattaa auttaa mehiläisiä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maapallon on pelätty kärsivän tulevaisuudessa mehiläskadosta, jolla voisi olla tuhoisia vaikutuksia ympäristölle. Tuore tutkimus paljastaa mehiläisten saaneen kuitenkin Yhdysvalloissa yllättävältä taholta.

16 erilaisen mehiläislajin on havaittu keräävän siitepölyä hamppukasveista. Hamppuviljelmät ovat lisääntyneet Yhdysvalloissa sen myötä, kun kannabiksen viihdekäyttö on laillistettu maassa. Viljelmien ansiosta mehiläiset voivat saada ravintoa silloinkin, kun muuta siitepölyä on vaikeasti saatavilla.

Cornell Universityn tutkimuksen mukaan mehiläiset ovat tosin kiinnostuneet lähinnä teollisuuskäyttöön kasvatetuista kasveista, joiden sisältämä päihdyttävän THC:n määrä on pieni. Kyseisistä kasveista valmistetaan esimerkiksi hamppukuitua ja epilepsian hoidossa ja yrttivalmisteissa käytettävää kannabidiolia. Päihdetarkoituksiin pääasiassa käytettävät kasvit eivät tuota nektaria eivätkä näin ollen houkuttele mehiläisiä puoleensa.