EU hyväksyi viimein: Aito karjalanpiirakka voi olla myös laktoositon

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Karjalanpiirakkaa koskee Euroopan unionin nimisuoja. Piirakan valmistusaineet ja valmistustapa ovat tarkkaan määriteltyjä, eikä laktoositonta maitoa ole saanut käyttää aiemmin esimerkiksi pienleipomoiden valmistamissa karjalanpiirakoissa. Nyt se on sallittua.

On olemassa riisipiirakoita, perunapiirakoita ja karjalanpiirakoita. Virallisen ohjeistuksen mukaan karjalanpiirakoiden valmistaminen aloitetaan täytteen keittämisellä. Täyte on yleensä ohra- tai riisisuurimoista keitettyä puuroa tai perunasosetta. Keittämiseen käytetään vettä tai maitoa. Laktoositon maito ei ole aitoa maitoa EU:n virallisen määritelmän mukaan, vaan siitä on käytettävä maitojuoma-nimitystä.

Toisin sanoen karjalanpiirakat eivät ole aiemmin olleet virallisen määritelmän mukaan karjalanpiirakoita, jos niiden valmistamisessa on käytetty maidon sijaan maitojuomaa. Tähän haettiin muutosta, joka meni nyt läpi Euroopan unionin komissiossa. Karjalanpiirakat voidaan jatkossa valmistaa myös laktoosittomasta maidosta.