Ohjeita matkailijoille: Näin ehkäiset koronavirustartunnan

Lifestyle Matkailu Terveys · Terhi Piiroinen

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) on ohjeistanut, että Kiinan ja Aasian matkailuun ei liity merkittävää riskiä saada Wuhan-koronaviruksen tartuntaa. Sen sijaan Kiinan Wuhanin kaupungin alueella matkustamiseen voi liittyä Wuhan-koronavirustartunnan riski. Ulkoministeriö suosittelee Wuhanin alueelle matkustamisen välttämistä.

Tämän hetkisen tiedon mukaan useita epidemian alkuvaiheen tapauksia yhdistää oleskelu Wuhanissa torilla, missä myydään mereneläviä ja eläviä eläimiä. Tartuntojen lähdettä ei kuitenkaan vielä tiedetä. Virus voi tarttua ihmisestä toiseen, mutta leviämisen tehokkuutta eikä tartuttavuusaikaa vielä tunneta tarkasti.

Sairastuneiden oireita ovat olleet kuume, yskä ja hengenahdistus. Pääosin oireet ovat olleet lieviä ja suurin osa sairastuneista on toipunut hyvin. Tartunnan saaneista suurin osa on ollut keski-ikäisiä tai iäkkäitä. Vakavaan taudinkuvaan sairastuneilla on yleensä ollut jokin pitkäaikaissairaus, ja menehtyneet ovat olleet pääosin iäkkäitä, THL raportoi.

Matkailijoiden kannattaa aina noudattaa hyvää käsihygieniaa ja yskiä oikein. Pidä kädet puhtaana ja pese niitä huolellisesti lämpimällä vedellä ja nestesaippualla. Kuivaa hyvin. Jos käytät käsihuuhdetta, levitä sitä kauttaaltaan käsiin. Jos yskittää, yski nenäliinaan tai hihaasi. Älä yski kämmeneesi koskaan. Laita nenäliina sekajätteisiin.