Aamiainen vaikuttaa jopa yöuniin – ei suotta ole päivän tärkein ateria

Ruoka Terveys Viihdeuutiset · Annukka Heikkilä

Sanotaan, että aamiainen on päivän tärkein ateria. Yöunien kannalta tämä näyttääkin pitävän paikkaansa, koska uniasiantuntijoiden mukaan aamiaisen suuruus tai pienuus vaikuttaa jopa siihen millaiset yöunet ihminen saa.

Aineenvaihdunta hidastuu loppupäivää kohti, minkä vuoksi raskaimmat ja suurimmat ateriat kannattaa syödä ennen iltaa. Tukeva aamiainen käynnistää aineenvaihdunnan, minkä ansiosta nälkä alkaa kiiriä sopivasti ennen lounasta uudelleen. Lounaan jälkeen aterioiden koko kannattaa pitää maltillisempana.

Liian tukeva iltapala kiihdyttää vatsahappojen tuotantoja ja voi pahentaa esimerkiksi refluksin oireita, mikä puolestaan heikentää yöunien laatua. Daily Mail -sivuston mukaan raskaan illallisen nauttineiden ihmisten keho myös usein varastoi ison määrän iltapalan energiasta rasvaksi, koska nukkuessaan ihminen ei kuluta niin paljon.