Suomessa myyty vaarallisia kaasulämmittimiä – kaikki testatut poistettava myynnistä

Koti & Asuminen Lifestyle · Terhi Piiroinen

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston (Tukes) tutki osana EU-projektia kolmen eri kaasulaitetyypin vaatimustenmukaisuutta. Tutkitut tuotteet olivat mökki-, terassi- ja rakennuslämmittimiä. Kustakin tutkittiin kolme tuotetta. Tukesin testauttamista mökkilämmittimistä löytyi palovammavaara.

Kaikissa tuotteissa havaittiin testeissä sellaisia puutteita, joita dokumenttivalvonnassa saatujen asiakirjojen perusteella ei niissä pitänyt olla. Osa puutteista aiheutti vaaraa. Kaikki Tukesin testaamat mökkilämmittimet poistettiin markkinoilta. Virasto antoi terassilämmittimille huomautuksia. Yksi rakennuslämmitin poistettiin myös markkinoilta.

Testaukset olivat osa EU-projektia, jossa yli 60 prosenttia tutkituista tuotteista ei täyttänyt lainsäädännön vaatimuksia. Markkinoilta poistetut kaasulämmittimet löytyvät listattuna Tukesin markkinavalvontarekisteristä.

– Tyypillinen vaaraa-aiheuttava puute mökkilämmittimissä oli, että pintalämpötila nousee käytön aikana liian suureksi, sanoo ylitarkastaja Jyri Pekkanen.