Tutkimus: Makeiset, alkoholi ja ravintola-ateriat lisäävät hiilijalanjälkeä lihansyöntiä enemmän

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Sheffieldin yliopisto tutki 60.000 japanilaisperheen hiilijalanjälkeä ja ruokavaliota ympäri maata. Tutkimus osoitti, että kotitaloudet söivät keskimäärin saman verran lihaa, mutta hiilijalanjälki vaihteli suuresti. Tutkimuksen mukaan lihansyönti selitti eroavaisuudet alle 10 prosentissa japanilaisissa perheissä.

Sen sijaan merkittävät erot syntyivät perheissä, joissa käydään paljon ravintolassa syömässä sekä syödään paljon vihanneksia ja kalaa. Kaikista suurimmat erot syntyivät makeisten ja herkkujen sekä alkoholin nauttimisesta. Hiilijalanjälki saattoi kasvaa näiden vuoksi peräti 2-3 kertaa suuremmaksi.

Liha on saanut maineen ympäristöä vahingoittavana elintarvikkeena, sillä naudanlihantuotannosta aiheutuu 20 kertaa enemmän kasvihuonekaasuja kuin papujen tuotannosta, vaikka niissä on sama määrä proteiinia. Tutkijat kuitenkin varoittavat, että yksi totuus ei sovi kaikille. Tulosten perusteella makeisten, alkoholin ja ravintola-annosten kulutus lisää perheen hiilijalanjälkeä enemmän kuin muut tekijät.

Ravintolassa ruokailemisen todettiin aiheuttavan keskimäärin 770 kilogrammaa kasvihuonekaasuja vuodessa niissä kotitalouksissa, joiden jalanjälki on suurempi, kun taas lihan osuus oli tutkimuksen mukaan vain 280 kilogrammaa. Apulaisprofessori Keiichiro Kanemoton mukaan hiilivero olisi järkevämpää suunnata lihan sijaan makeisiin ja alkoholiin.

Kanemoto suosittelee kuitenkin punaisen lihan syömisen vähentämistä kotitalouden ympäristövaikutuksia miettiessä. Punaisen lihan kulutuksen korvaaminen valkoisella lihalla ja vihanneksilla vähentää perheen hiilijalanjälkeä. Japanilaista ruokavaliota on pidetty yhtenä maailman parhaimmista ja maassa on maailman korkein eliniän ennuste.

– Kaikissa maissa on edessään haasteita muuttaa ruokavaliota terveellisemmäksi ja kestävämmäksi. Tämä Japanista saatu todiste osoittaa, että tutkimus voi auttaa meitä tunnistamaan mihin ruoka-aineisiin on järkevää keskittyä. Ruokavalion muutosmallit niin sokerin, alkoholin kuin ravintolassa aterioimisen suhteen kannattaa ottaa huomioon myös Yhdistyneessä kuningaskunnassa, Australiassa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa, Kanemoto jyrähtää tutkimustuloksista.