Viime vuosi oli junamatkustamisen ennätysvuosi – edullisemmat liput houkuttelevat

Matkailu · Terhi Piiroinen

Junamatkustaminen on lisääntynyt Suomessa edullisempien lippuhintojen ja parannetun vuorotarjonnan ansiosta. Suomalaiset tekivät viime vuonna yhteensä 14,2 miljoonaa kaukoliikenteen junamatkaa. Kotimaan lisäksi myös Venäjän ja Suomen välinen matkustus on kasvanut reippaasti.

VR tiedottaa, että junien matkamäärät kasvoivat edellisvuosien tapaan kotimaan kaukoliikenteessä tasaisesti läpi vuoden. Viime vuonna kotimaan kaukojunissa matkustettiin enemmän kuin koskaan aiemmin. Suurimpana syynä junamatkustamisen suosion kasvuun pidetään junalippujen hintojen laskemista. Myös ajankohtainen ilmastokeskustelu näkyy junan suosiossa.

Vuonna 2019 Helsingin ja Pietarin välillä kulkevassa Allegro-junassa tehtiin yhteensä 560.000 matkaa, eli yli 15 prosenttia edellisvuotta enemmän. Myös Venäjän Rautateiden operoiman, Helsingin ja Moskovan välillä liikennöivän Tolstoi-junan matkustus kasvoi. Yhteensä Venäjän ja Suomen välisessä junaliikenteessä tehtiin vuonna 2019 yli 600.000 matkaa.