PETA haluaa kieltää lemmikki-sanan käytön: ”Eivät ole ihmisiä alempiarvoisia”

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Eläinoikeusjärjestö PETA:n perustaja Ingrid Newkirk haluaa, että lemmikkieläin-sanasta luovuttaisiin. Hänen mukaansa kissat ja koirat ovat ihmisten kanssa samanarvoisia, ja siksi niitä tulisi kutsua ennemmin kumppani-termillä.

Ingrid Newkirk vertaa lemmikki-sanaa siihen, kun naista kutsutaan kullaksi tai muruksi. Tämä tekee naisesta hänen mukaansa vähempiarvoisen ihmisenä. Sama pätee lemmikki-sanan käyttöön.

– Useat ihmiset kutsuvat kissoja ja koiriaan lemmikkieläimiksi, mikä korostaa heidän asemaansa eläinten omistajana ja kuvastaa sitä, että esimerkiksi kissa on heidän määräysvaltansa alaisena. Jos eläintä ei pidä elävänä olentona, saattaa se johtaa huonompaan kohteluun. Eläimet eivät ole lemmikkejä, halpoja murtohälyttimiä tai ihmisen lenkittäjiä. Ne eivät ole koristeita tai leluja, ne ovat eläviä yksilöitä, Newkirk sanoi Independent-lehden mukaan.