Matelija yllätti eläintarhan työntekijät – synnytti parittelematta

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltalaisessa eläintarhassa asuva komodonvaraani on hämmästyttänyt neitseellisen synnytyksen ansiosta. Matelijanaaras synnytti kolme poikasta ilman koiraan apua. Charlie-varaani muni Tennesseen Chattanoogan eläintarhassa kolme munaa, joista syntyivät Onyx, Jasper ja Flint -nimiset pienokaiset.

DNA-testissä kävi ilmi ettei eläintarhan koirasvaraani Kadal ollut poikasten isä. Sen sijaan ne saivat alkunsa partenogeneesinä tunnetun ilmiön ansiosta. Komodonvaraaninaarailla on IFL Science -sivuston mukaan W ja Z -kromosomit, kun taas koirailla on kaksi Z-kromosomia.

Partenogeneesissä matelijaemo synnyttää joko WW- tai ZZ-kromosomilla varustettuja munia. Vain ZZ-munista syntyy poikasia, jotka ovat kaikki koiraita. Komodonvaraanit elävät luonnossa usein eristyksissä muista ja voivat käyttäytyä väkivaltaisesti lajitovereitaan kohtaan. Tämän ansiosta laji on kehittynyt kykenemään lisääntymään sekä perinteisin keinoin että partenogeneesin avulla.

 

Our Komodo Dragon hatchling DNA results are in! *Maury Voice* Kadal, you are NOT the father! In September 2019, we…

Publiée par Chattanooga Zoo sur Vendredi 28 février 2020