Asterix-sarjakuvien luoja Albert Uderzon on kuollut

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Suomessakin suosittujen ranskalaisten Asterix-sarjakuvien toinen luoja Albert Uderzon on kuollut. Hän oli menehtyessään 92-vuotias. Uderzonin perhe on paljastanut sarjakuvapiirtäjän kuolleen kotonaan Nauilly-sur-Seinessä sydänkohtaukseen nukkuessaan. Kuolema ei liittynyt koronavirukseen.

Uderzon loi ranskalaisen populaarikulttuurin tunnetuimpiin hahmoihin lukeutuvan Asterixin vuonna 1958 yhdessä käsikirjoittaja René Goscinnyn kanssa. Kaksikko loi sarjakuvien synopsikset yhdessä, ja Goscinnyn kuoltua vuonna 1977 Uderzo alkoi myös käsikirjoittamaan tarinat itse. Sarjakuvissa seurattiin Asterixin, hänen ystävänsä Obelixin ja muiden pienen gallialaiskylän asukkaiden seikkailuja roomalaisvallan alla.

Asterix-albumeita on myyty maailmanlaajuisesti yli 370 miljoonaa kappaletta. Sarjakuvien pohjalta on tehty myös 11 elokuvaa joista kaksi Albert Uderzon itse ohjasi. Asterixin lisäksi Uderzonin luomuksiin kuuluvat muun muassa Joonatan Pistooli ja Umpah-pah.