Kavala huijaus leviää Suomessa – rikolliset harhauttavat myyjiä pankkisovelluksella

Digi Ohhoh! · Stara.fi

Suomessa on Staran toimituksen saamien tietojen mukaan tullut ilmi useita tapauksia, joissa muun muassa kelloja yksityisiltä ihmisiltä ostaneet huijarit ovat saaneet tuotteen haltuunsa maksamatta sitä lainkaan. Myyjät ovat katsoneet vierestä miten heidän tililleen ja nimilleen on tehty pankkisovelluksella tilisiirto vahvistuksineen. Rahoja ei ole kuitenkaan koskaan tullut tilille.

Huijarit käyttävät parhaillaan hyväkseen Danske Bankin uuden pankkisovelluksen testiversiota, jonka avulla tekaistu maksutapahtuma voidaan hoitaa uskottavan näköisesti tuotteen myyjän katsellessa vieressä. Testiversio näyttää aivan normaalilta ja myyjään valaa lisäksi uskoa siinä näkyvä muhkea kymmenien tuhansien eurojen saldo.

Maksutapahtuman voi syöttää testiversiossa normaalisti tilinumeroineen ja nimineen siten, että sen voidaan myös hyväksyä ja että sovellus ilmoittaa maksusuorituksen tehdyksi. Todellisuudessa kyseessä ei ole kuitenkaan ostajan oma tili, eikä euroakaan rahaa siirry myyjän tilille. Huijauksesta tekisi hankalamman toteuttaa esimerkiksi selkeä maininta, että kyseessä on testiversio.

Staran toimitus testasi nyt itse sovellusta, ja onnistui maksamaan Putous-hahmo Urmas Viilunkin kuvitellulle tilille suorituksen. Oheisessa kuvassa nähdään tämän maksutapahtuman vahvistus. Todellisuudessa rahaa ei kuitenkaan liikkunut. Emme paljasta millä tunnuksilla sovelluksen testiversiota pääsee käyttämään.

Staran saamien tietojen mukaan vähintään yksi sovelluksella myyjiä huijannut mies on parhaillaan poliisin hallussa. Yksityisten ihmisten välisessä kaupassa tuote kannattaa aina luovuttaa ostajalle vasta silloin, kun kauppasumma on kokoisuudessaan saapunut myyjän tilille. Poliisi on jo aiemmin suositellut noudattamaan erityistä varovaisuutta yksityisten ihmisten välisessä kaupassa, ja tämä Staran nyt paljastama sovellushuijaus on vain tuorein käänne suuressa kokonaisuudessa.