Lapset ja nuoret yrittävät hakkeroida opetussivuja – saavat rikosrekisteriinsä merkinnän

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Kotona koulua käyvät lapset ja nuoret ovat tehtailleet palvelunestohyökkäyksiä yleisimpiin verkko-opiskeluympäristöihin. Palvelunestohyökkäykset ovat lisääntyneet sen jälkeen, kun Suomen kouluissa on siirrytty etäopiskeluun koronaepidemian myötä.

Yleistyminen on havaittu myös Liikenne- ja viestintäviraston Traficomin Kyberturvallisuuskeskuksessa viime viikkojen aikana. Palvelunestohyökkäyksen yrityksiä eli niin sanottuja DDoSeja on Kyberturvallisuuskeskuksen mukaan tehty lähes päivittäin, ja niiden määrä on kasvussa.

– Hyökkäykset ovat varsin kotikutoisia, todennäköisesti ne ovat lasten ja nuorten tekemiä. Tällainen toiminta voi rasittaa verkko-opiskeluympäristöä ja häiritsee muiden etäopiskelua, sanoo tietoturva-asiantuntija Markus Happonen Kyberturvallisuuskeskuksesta.

Keskusrikospoliisin Kyberrikostorjuntakeskuksesta muistutetaan vanhempia, että palvelunestohyökkäys ja sen yritys ovat lain mukaan rikoksia, joista voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen. Palvelunestohyökkäyksiä tutkitaan esimerkiksi rikosnimikkeillä tietojärjestelmän häirintä tai sen törkeä tekomuoto. Kyse ei ole viattomasta jäynästä vaan oikeasta rikoksesta.

– Rikosrekisteriin on mahdollista saada merkintä, vaikka nuori olisi alle 15-vuotias. Hölmöilyllä voi olla vakavat seuraukset lapsen tulevaisuudelle. Sillä ei ole merkitystä, ymmärtääkö lapsi, että kyseessä on rikos, rikoskomisario Marko Leponen KRP:stä huomauttaa.

Kyberturvallisuuskeskus ja KRP:n Kyberrikostorjuntakeskus vetoavatkin vanhempiin, että he seuraisivat, mitä lapset ja nuoret netissä puuhaavat.