USA vei kanadalaislääkärien 3M-hengityssuojat – Kanada uhkaa kostotoimilla

Viihdeuutiset · Stara.fi

Koronaviruksen vastainen taistelu alkaa näkyä nyt myös maiden välisten suhteiden kiristymisenä. Eilen kerrottiin, että Turkki on kaapannut Kiinasta Espanjaan matkalla olleet 150 hengityskonetta, mutta nyt kaksi Pohjois-Amerikan jättiläistä, Yhdysvallat ja Kanada, ovat ajautuneet niin ikään riitaan.

Eilen The Independent -lehti uutisoi, että Yhdysvallat on vienyt kanadalaisille lääkäreille matkalla olleet hengityssuojat, kun presidentti Donald Trump päätti kieltää suojavarusteita valmistavalta yhdysvaltalaiselta yritykseltä niiden viennin Kanadaan. Kanadan pääministeri Justin Trudeau on lehden mukaan raivostunut yllättävästä käänteestä ja uhannut Yhdysvaltoja kostotoimilla.

Minnesotan osavaltiossa toimiva 3M-yrityksen tehdas valmistaa suojaimia myös lääketieteelliseen käyttöön, ja Kanada oli tilannut sieltä erän hengityssuojia. Trumpin hallinto kuitenkin määräsi, että yhtiö ei saa jatkaa suojaimien vientiä. Trudeau korosti, että lääketieteellisten välineiden täytyy liikkua rajan yli molempiin suuntiin ja muistutti, että esimerkiksi Detroitissa käy töissä runsaasti kanadalaisia sairaanhoitajia.

– Tällaiset tilanteet ovat niitä, joissa Amerikat luottavat toisiinsa ja olisi virhe rakentaa esteitä ja vähentää edestakaisin kulkevien tuotteiden ja palvelujen määrää. Mukaanlukien terveydenhuollon välineeet, Justin Trudeau kommentoi.