Koronakriisin hämmentävä seuraus – maapallo värisee vähemmän

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Maailmanlaajuisella koronakriisillä on ollut vaikutuksia, joita harva olisi todennäköisesti osannut ennustaa. Sen ansiosta maapallon on jopa paljastettu värähtelevän vähemmän.

Seismologit ovat koronapandemian myötä havainneet aikaisempaa vähemmän seismistä taustameteliä, jota erityisesti autot, junat ja muut liikennevälineet aiheuttavat. Se on puolestaan saanut maankuoren liikkumaan vähemmän. Esimerkiksi belgialainen seismologi Thomas Lecocq on huomannut seismisen taustamelun vähentyneen Brysselissä 30-50 prosentin verran edelliskuun puolivälistä.

Lecocqin mukaan mikään ei viittaa siihen, että ihmisten aktiivisuuden väheneminen vähentäisi maanjäristysten määrää. Seismisen taustamelun väheneminen saattaa kuitenkin tehdä niiden havaitsemisesta ennakkoon helpompaa. Independent-lehden mukaan seismisen melun väheneminen myös osoittaa, kuinka suuri vaikutus ihmisillä on ympäristöön.