Koronaviruksen yllätysvaikutus: Kalastuslupia ostettu huomattavasti viime vuotta enemmän

Matkailu · Terhi Piiroinen

Metsähallitus arvioi, että leuto talvi ja koronaepidemiasta johtuva valtakunnallinen poikkeustila ovat saaneet ihmiset kalastamaan tavanomaista ahkerammin. Vuoden ensimmäisten kuukausien aikana ostettiin yhteensä 25 prosenttia enemmän kalastuslupia kuin viime vuonna. Kalastonhoitomaksuja kertyi tammi-maaliskuun aikana yhteensä 1,4 miljoonaa euroa.

Eniten kalastonhoitomaksuja ostettiin maaliskuussa, ja ostaminen vilkastui koronaepidemian aikana. Kalastamassa käydään tyypillisesti yksin tai läheisten kanssa, joten kokoontumis- ja liikkumisrajoitukset ovat tuoneet mahdollisuuden lähteä lähialueen vesille. Samalla harjoittaa omavaraisuutta ravinnon hankkimisen suhteen.

− Poikkeustila on muuttanut ihmisten vapaa-ajan viettoa, nyt hyvinvointia on haettu lähiluonnosta. Kehotamme ihmisiä edelleen suuntaamaan rauhallisille kalavesille ja välttämään kontakteja, sanoo Metsähallituksen erätalousjohtaja Jukka Bisi.

Kalastonhoitomaksu tulee maksaa, jos on 18—64-vuotias ja kalastaa muuten kuin pilkkimällä, onkimalla tai silakkaa litkaamalla. Kalastonhoitomaksu perustuu kalastuslakiin. Kalastonhoitomaksun hinta on 45 euroa vuodessa, 15 euroa viikossa ja kuusi euroa päivässä. Kalastonhoitomaksun voi ostaa Metsähallituksen verkkokaupasta osoitteesta www.eraluvat.fi, palvelunumerosta 020 69 2424 ja R-kioskeista kautta maan.

Kalastonhoitomaksut kerää Metsähallitus, joka tilittää varat maa- ja metsätalousministeriölle. Maa- ja metsätalousministeriö myöntää varoja kalavesien kestävän käytön ja hoidon suunnitteluun ja toimeenpanoon sekä kalastuksenvalvontaan, järjestöille neuvontapalveluihin, kalatalousalueiden toimintaan sekä omistajakorvauksiin.