Nuoret sudet etsivät nyt uutta reviiriä – toimi näin jos kohtaat suden

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Susi kuuluu Suomen luontoon. Suden näkeminen ei vielä tarkoita, että kysymyksessä olisi aktiivista viranomaistoimintaa vaativa tilanne. Sudet välttelevät yleensä ihmisiä, eikä niitä pääse näkemään kovinkaan usein. Keväisin nuoret yksilöt kuitenkin saattavat vaellella myös asutusalueen lähistöllä uutta reviiriä etsiessään.

Suomen riistakeskuksen Pohjanmaan alueen riistapäällikkö Mikael Luoma kertoo, että ihmisten tulisi ilmoittaa kotikuntansa suurpetoyhdyshenkilölle jos löytää suden jälkiä tai näkee suden asuintalon hoidetulla piha-alueella, mutta se kuitenkin poistuu alueelta. Havaintojen ilmoittaminen on tärkeää kanta-arvion tuottamiselle sekä mahdollisten muiden toimenpiteiden arvioimiseksi. Samat toimintaohjeet koskevat myös muita suurpetoja.

– Mikäli kohtaat uhkaavasti käyttäytyvän suden, tulee siitä ilmoittaa välittömästi hätäkeskukseen. Hätäkeskukseen tulee ilmoittaa, jos susi esimerkiksi ei poistu piha-alueelta, jää kiertelemään lähiympäristöön tai susi muutoin käyttäytyy ihmisen havaittuaan pelottomasti. Jos susi on tappanut tai vahingoittanut omaisuutta kuten maatalouseläimiä, pitää ottaa yhteyttä oman kunnan maaseutuelinkeinoviranomaiseen, Luoma jatkaa.