NASA haluaa tehdä Kuun kraaterista valtavan teleskoopin

Digi Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yhdysvaltojen avaruushallinto NASA on paljastanut tuoreen ideansa Kuun varalle. Kuun pimeällä puolella sijaitseva kraateri halutaan muuttaa valtavaksi LCRT, eli Lunar Crater Radio Telescope -radioteleskoopiksi.

Halkaisijaltaan 3-5 kilometrin kokoinen kraateri olisi muodoltaan oivallinen radioteleskooppia varten. Kuun pimeällä puolella sijaitseva teleskooppi kykenisi tutkimaan yli 10 metrin aallonpituuksia, minkä lisäksi Kuu toimisi sille Maasta saapuvien radiolähetysten aiheuttamaa häiriöitä ehkäisevänä fyysisenä kilpenä. Teleskoopin avulla tutkijat voisivat oppia uutta maailmankaikkeuden saloista sen ensisekunneista lähtien.

NASAn vielä alkutekijöissä olevaa projektia on tähän mennessä rahoitettu jo 125,000 dollarin edestä. Sen suunnittelu ja rakentaminen tulisi kuitenkin todennäköisesti kestämään vielä vähintään vuosikymmenen ajan. Avaruushallinnon projekti herätti runsaasti huomiota internetissä, ja NASAn julkaisemia suunnitelmia verrattiin ulkonäkönsä puolesta muun muuassa Star Wars -elokuvien kuolemantähden valtavaan laseriin.