Lääkäriliitto huolissaan: Sairauksia jää hoitamatta kun vastaanottoaikoja perutaan

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomessa jätetään väliin viikkotasolla peräti 100.000 lääkärikäyntiä. Potilaat peruvat aikoja tai jättävät menemättä vastaanotoille. Erityisesti yksityissektorin vastaanottokäyntien peruutukset ja potilasmäärien romahtaminen on vähentänyt työmäärää huomattavasti.

Ihmiset ovat peruneet vastaanottoaikoja koronaviruspandemian vuoksi. Tämä saattaa kostautua myöhemmin potilastulvana, jolloin lääkärikäyntien määrä räjähtää käsiin. Terveydenhuolto saattaa ajatua tämän takia kriisiin.

– Lääkäreillä on nyt suuri huoli siitä, että potilaat jättävät tulematta vastaanotoille ja peruuttavat jopa leikkauksiin tulemista. Tämä voi aiheuttaa suoranaista vaaraa terveydelle, kun sairauksia jää hoitamatta, sanoo Lääkäriliiton hallituksen puheenjohtaja Tuula Rajaniemi.

Suomessa kuolee vuosittain noin 55.000 ihmistä. Koronaviruksen on arvioitu tappavan Suomessa korkeintaan 5.000 ihmistä. Lääkäriliiton mukaan koronavirukseen menehtymisen riski on alle prosentin, kun sydäninfarktiin menehtyy 30-50 prosenttia.

– Ihmisten tulisi uskaltaa hakeutua hoitoon ja tutkimuksiin koronaepidemiasta huolimatta. Hyöty hoitoon hakeutumisesta on suurempi kuin riski saada koronavirus. Vastaanotto ja hoito voidaan toteuttaa turvallisesti terveydenhuollon yksiköissä. Potilaiden vastaanoton tarvetta arvioidaan yksilöllisesti.