Suomalaisia koiria koulutetaan koronaviruksen haistamiseen – nopeampia ja varmempia kuin laboratoriotestit

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopiston eläinlääketieteellisen tiedekunnan ja lääketieteellisen tiedekunnan tutkijoiden mukaan koirat pystyvät tunnistamaan koronavirusta sairastavat potilaat hajuerottelun avulla. Koirat ovat suoriutuneet tehtävästä nopeammin ja luotettavammin kuin laboratoriokokeet.

Koiria voidaan tulevaisuudessa käyttää koronaviruspandemian hallinnassa, koska ne tunnistavat viruksen ennätysnopeasti. Alustavien testien mukaan COVID-19 -hajuerotteluun koulutetut koirat ovat onnistuneet erottamaan terveiden ja koronainfektioon sairastuneiden virtsanäytteet. Nyt tutkijat keräävät lisää potilasnäytteitä koulutuksen jatkamiseksi, Helsingin yliopisto tiedottaa.

Hajuerotteluun koulutetut koirat voivat työskennellä jatkossa esimerkiksi laitoksissa ja tullin palveluksessa. Tutkimusryhmän tulee kuitenkin analysoida sitä ennen suuri määrä näytteitä, jotta koirien hajuerottelutaidon varmuus on pitävä. Kerroimme aiemmin, että koronakoiria on koulutettu myös Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.