Kansallispuistojen suosio on lisääntynyt – tässä on retkeilijän etiketti

Matkailu · Terhi Piiroinen

Suomalaiset ovat innostuneet kansallispuistoissa ulkoilusta ja retkeilystä. Jotta kauniit luontokohteemme säilyisivät arvoisellaan tavalla, tulee jokaisen luonnossa liikkujan muistaa asianmukainen käytös. Metsähallitus on nyt julkaissut retkietiketin.

Luonnossa ei tuhota paikkoja, tehdä omia nuotipaikkoja tai jätetä edes yhtä tupakantumppia maahan. Vanha sääntö: ”Se mitä tuot, sen myös viet”, pätee edelleen. Retkeilyn saloihin voi myös päästä ohjatun harrastuksen, kuten partion avulla. Samalla oppii erätaitoja retkietikettiä enemmän. Tässä alla nähtävä lyhyt ja yksinkertainen retkietiketti tiivistää luonnossa liikkujan muistilistan viiteen sääntöön:

1. Kunnioita luontoa2. Suosi merkittyjä reittejä3. Leiriydy vain sallituille paikoille4. Tee tulet vain sallituille paikoille5. Älä roskaa