Microsoftin Pasianssi täytti 30 vuotta – edelleen 35 miljoonaa pelaajaa kuukausittain

Digi Pelit · Tim Isokivi

Microsoftin legendaarinen Pasianssi on tullut tutuksi lähes kaikille Windows-käyttöjärjestelmää 1990-luvulla käyttäneille. Käyttöjärjestelmän mukana tullut, helposti pelattava korttipeli koukutti niin isiä, äitejä kuin lapsiakin.

Pasianssi, eli Microsoft Solitaire täytti 22. toukokuuta jo 30 vuotta. Pelin ensimmäinen versio oli mukana Windows 3.0 -käyttöjärjestelmässä. Alun perin sen tarkoituksena oli viihteen tarjoamisen lisäksi opettaa ihmisille tuolloin monille vielä melko uuden hiiren käyttöä.

Pasianssi kuului jokaiseen Windows-versioon yli kahden vuosikymmenen ajan, minkä ansiosta se oli mukana yli miljardissa PC-tietokoneessa. Pelin ensimmäisen version ohjelmoi Microsoftissa työharjoittelussa ollut Wes Cherry ja sen grafiikat loi pikselitaiteen pioneeri Susan Kare.

Microsoftin mukaan Pasianssilla on edelleen kuukausittain 35 miljoonaa pelaajaa eri puolilla maailmaa. Viime vuonna World Video Game Hall of Fame -museoon valitusta pelistä on sittemmin julkaistu Windowsin lisäksi iOS-, Android- ja selainversiot.