315 euron laitteen väitettiin suojaavan 5G-signaaleilta – paljastuikin viiden euron USB-tikuksi

Digi Terveys · Tim Isokivi

Internetissä on viime kuukausina levinnyt moneen kertaan vääräksi todettu salaliittoteoria, jonka mukaan 5G-verkko aiheuttaisi koronaviruksen oireita tai muita terveyshaittoja. Salaliittoteoria on saanut myös hyväuskoisilla rahastavat nykyajan käärmeöljykauppiaat liikkeelle.

Internetissä kaupiteltava 5G BioShield on tietokoneeseen tai älylaitteeseen kiinnitettävä laite, jonka väitetään suojaavan käyttäjiä 5G-verkon vaikutuksilta. Tämän kerrotaan tapahtuvan kvantti-biologisen suojan tarjoavan holografisen nanokerroskatalysaattorin avulla. Laite maksaa 283 puntaa, eli noin 315 euroa.

Tietoturvayhtiö Pen Test Partners on tarkastellut verkossa myytävää laitetta. Tarkastelun perusteella kyseessä vaikuttaa olevan todellisuudessa noin viiden euron arvoinen tavanomainen USB-muistitikku. Yhtiölle työskentelevän Ken Munron mukaan laite vaikuttaa eroavan normaalista USB-muistista lähinnä siihen kiinnitetyn tarran ansiosta.

– Emme ole 5G-kvanttiasiantuntijoita mutta tarra näyttää huomattavan paljon samalta kuin paperikaupoissa sentillä arkeissa myytävät vastaavat, Munro kuvaili BBC-uutissivustolle.