Suomalainen liha on turvallinen valinta – eläimiä ei pumpata antibiooteilla

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Pohjoismaissa käytetään tuotantoeläinten hoitoon vähemmän antibiootteja kuin muissa Euroopan maissa. Antibiootteja saatetaan käyttää rutiininomaisesti lisäämään eläinten kasvua ja ennaltaehkäisemään sairauksia.

Antibioottien liiallinen käyttö on vaarallista, koska se lisää vastustuskykyisiä bakteereja. Osa bakteereista voi olla vaarallisia myös ihmisille. Suomen lainsäädäntö kuitenkin takaa, että lääkkeitä käytetään ainoastaan yksittäisten eläinten hoitoon valvotusti ja eläinlääkärin määräyksestä.

Suomalaisten porsaiden ja broilereiden kasvatuksessa antibiootteja ei käytetä lainkaan. Suomen lihatuotanto on tiukasti valvottua, jossa lihan alkuperä voidaan jäljittää jopa yksittäiseen tuotantoeläimeen asti.

– Kun ostaa suomalaista lihaa, auttaa työllistämään suoraan noin 10.000 ja välillisesti lähes 300.000 suomalaista: lihantuottajia, maanviljelijöitä, rehuntoimittajia, eläinlääkäreitä, kuljetusyrittäjiä, tuotekehittäjiä, pakkaajia ja kaupan henkilöstöä, Lihatiedotuksesta kerrotaan.