Noin 200 000 suomalaisnaista sairastaa endometrioosia – hoitotoimenpiteitä parannettiin vihdoinkin

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Naistentaudit ovat jääneet vuosikausien ajan erikoissairaanhoidon piiriin ja muutaman asiaan perehtyneen ammattilaisen vastuulle. Ne eivät kuitenkaan ole harvinaisia, sillä esimerkiksi elämänlaatuun merkittävästi vaikuttavaa endometrioosia sairastaa arviolta 6-10 prosenttia väestöstä.

Sairauden tavallisimmat oireet ovat vaikeat kuukautiskivut sekä lapsettomuus. Endometrioosia hoidetaan ensisijaisesti hormonaalisesti, mutta vaikeimmissa tapauksissa tarvitaan leikkaushoitoa. HUSin Naistenklinikalla käynnistettiin vuonna 2019 projekti, jonka aikana perustettiin useista eri alan ammattilaisista koostuva tiimi erikoissairaanhoitoa tarvitsevien endometrioosipotilaiden hoitoon.

Kärkihankkeen tavoin toimiva endometrioosipoliklinikka auttaa taudin paremmin ymmärtämisessä ja hoitamisessa. Naistenklinikalla tehdään myös endometrioositutkimusta, jossa käsitellään vaikeimpia potilastapauksia kuukausittain. Hoitoprosessia on vihdoinkin kehitetty.

– Lähdimme tilanteesta, jossa vaativan endometrioositaudin hoito oli vain yhden erikoislääkärin vastuulla. Kehitimme vuoden aikana endometrioosin hoitoa moniammatilliseksi yhteistyöksi. Nyt tiimiimme kuuluu kuusi gynekologia, lapsettomuus-, kipu- ja anestesialääkärit, suolikirurgi, urologi, seksuaaliterapeutti, radiologeja, fysioterapeutteja ja hoitajia, apulaisylilääkäri Päivi Härkki kertoo.