Stara testasi Oura-älysormuksen – tulokset yllättivät positiivisesti

Digi Terveys · Stara.fi

Kerroimme taannoin miten suomalaisen yrityksen kehittämä Oura-älysormus nousi otsikoihin ja suureen kansainväliseen suosioon, kun sen todettiin havaitsevan koronaviruksen oireita jo ennen varsinaisten oireiden alkamista. Sormus mittaa muun muassa käyttäjän ruumiinlämpöä ja vireystilaa, jotka voivat kertoa mahdollisesta koronatartunnasta.

Stara tilasi Ouralta sormuksen testikäyttöön, jossa se on ollut noin kuukauden ajan. Tulokset ovat olleet rohkaisevia, sillä suomalaistuote haastaa tosissaan viime vuosina nopeasti yleistyneet älykellot. Esimerkiksi Applen ja Huawein kelloissa on otettu käyttöön monia ihmisen hyvinvointia seuraavia toimintoja, joissa kello seuraa esimerkiksi pulssia, stressiä ja jopa happisaturaatiota. Ouran sormus keskittyy pääasiassa unen, vireyden ja ruumiinlämmön seuraamiseen, ja niiden raportoinnissa se onnistuu huomattavasti kelloja paremmin.

Oura

Aktiivisuuden mittaamisessa Oura on hyvää keskitasoa, mutta siinä se ei kilpailekaan älykellojen kanssa. Sen sijaan nukkumisen seuraamisessa se on aivan omaa luokkaansa. Oura kertoo käyttäjälle tarkasti yön leposykkeen, kehon lämpötilan, sykevälivaihtelun ja hengitystiheyden. Niiden perusteella se määrittelee käyttäjän valmiuden ja palautumisindeksin. Luonnollisesti myös yöunien ja päiväunien pituus ja laatu ovat seurannassa.

Sormuksen mittaustarkkuuden huomaa helposti, kun nauttii illalla esimerkiksi lasillisen viiniä. Se nimittäin näkyy selvästi seuraavan yön kaikissa mittareissa. Mikäli tuloksia epäilee, voi testi uusia muutaman päivän päästä. Matkapuhelimen selkeät grafiikat osoittavat armottomasti parin alkoholiannoksen vaikutuksen yöuniin ja seuraavan aamun vireyteen, vaikka käyttäjä itse ei huomaisi vielä mitään. Ei siis ihme, että jotkut käyttäjät ovat päättäneet jättää Ouran yöksi pöydälle ravintolaillan jälkeisenä yönä. Staran testissä älysormuksen tarkkuus osoittautui siis erinomaiseksi.

Sormuksen akkukesto oli Staran testissä noin viikon, joten pienestä koosta huolimatta sitä ei tarvitse olla joka päivä lataamassa. Lataus on suhteellisen nopea, sillä akku on täynnä alle parissa tunnissa. Sormuksen hinta on mallista riippuen 320 – 420 euroa. Tilaus on oma operaationsa, sillä ensin kotiin tulee paketti muovisia replikoita, joiden avulla tulee selvittää sormuksen oikea koko ja vasta sitten voi tilata varsinaisen sormuksen. Staran testissä suurin koko oli 13, joka sekin oli keskikokoiselle miehelle juuri ja juuri sopiva. Nykyisellä kokovalikoimalla monet jäävät ilman sormusta, koska eiihen ei ole riittävän suuria kokoja saatavilla.