Tutkimus vahvisti: Suomalainen saunakulttuuri kuin sielun superfoodia

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Jokaisella suomalaisella on sauna käytettävissään. Sauna voi olla omassa kodissa, taloyhtiössä, kesämökillä, kuntosalilla tai uimahallissa. Pääasia on, että ihminen pääsee säännöllisesti saunomaan. Meille saunominen on itsestäänselvyys, mutta ulkomaalaisen silmin kyse on luksuksesta.

Vaasan yliopiston yliopistotutkijat Hanna Leipämaa-Leskinen ja Hannele Kauppinen-Räisänen ovat selvittäneet suomalaista saunakulttuuria mielen hyvinvoinnin näkökulmasta. Sauna on paljon muutakin kuin peseytymiseen tarkoitettu rakennus. Se on lähes pyhä paikka, jossa nautitaan, rentoudutaan, rauhoitutaan ja hiljennytään. Huolet ja stressi jäävät saunan lauteille siinä missä ihon päällä oleva lika peseytyessä.

Sauna mielletään idylliseksi paikaksi, ja kauneimmillaan se on veden äärellä suomalaisessa postikorttimaisemassa. Silloin sielu lepää. Saunomiseen liittyy paljon aistikokemuksia, kuten koivun tai tervan tuoksua, rätisevän kiukaan ääniä ja se, miten vesi sihahtaa löylykiville.

– Voidaan ehkä sanoa, että sauna on eräänlainen hyvinvoinnin keidas. Se tuottaa hyvinvointia tehokkaasti vaikkapa arjen kiireessä, mutta samalla miellyttävästi ja mukavasti, Kauppinen-Räisänen täsmentää.