Puukässäluokat vapaaseen käyttöön Helsingissä – kädentaitoja arvostetaan jälleen

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Strömsön ja muiden lifestyle-ohjelmien vanavedessä on syntynyt käsitöiden uusi aalto, jossa ihmiset ovat verestäneet vanhoja nikkarointi- ja ompelutaitojaan. Kaupunkiseudulla ongelmia tuottaa tilanpuute, jotta harrastusta voisi viedä eteenpäin.

Helsingissä otetaan käyttöön viisi koulujen teknisen käsityön luokkaa kaupunkilaisten harrastekäyttöön lukuvuodeksi 2020-2021. Puukässän luokat äänestettiin yhteiskäyttöön OmaStadi-äänestyksessä ja ne voi varata käyttöönsä Ilmonet.fi-palvelusta. Samaa ideaa sopii käyttää myös muilla paikkakunnilla.

Hankkeen toteutusta varten palkataan määräaikainen puutyönohjaaja. Hän vastaa teknisen työn tilan avaamisesta, käytöstä sekä opastaa koneiden ja laitteiden käytössä. Näin taataan turvallinen työskentely tiloissa.

Ennen monissa omakotitaloissa oli oma verstas, missä valmistettiin ja kunnostettiin kodin esineitä. Viime vuosina ihmiset ovat ostaneet kertakäyttöistä tavaraa valmiina ja edullisesti. Kulutushysterian aikakauden jälkeen käsitöitä on ryhdytty arvostamaan uudestaan eettisempänä ja omaperäisempänä tapana tuottaa pitkäikäisiä käyttöesineitä ja huonekaluja.