Neitsyt Maria turmeltiin karmeasti restauroinnin yhteydessä – kuvat vetävät hiljaiseksi

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Taidemaailmassa on jälleen järkytytty karmivalla ja lähes koomisella tavalla pieleen menneestä taulun restauroinnista. Tällä kertaa turmelluksi on joutunut Neitsyt Mariaa esittävä maalaus.

Espanjalainen taidekeräilijä oli tilannut barokkitaiteilija Bartolome Esteban Murillon La Inmaculada Concepción de los Venerables, o de Soult -maalauksen kopion restauroinnin. Lopputuloksena oli pilattu maalaus, vaikka amatöörirestauroija yritti korjata sitä kahteen kertaan. Yksityisen taidekeräilijän kerrotaan maksaneen pääasiassa huonekalujen entisöintiä tekevälle henkilölle 1 200 euroa maalauksen restauroinnista.

Tapaus toi monien mieleen vuoden 2012 Jeesus-apina -nimellä tunnetun tapauksen, jossa Elias Garcia Martinezin Ecce Homo -maalaus turmeltiin niin ikään jopa koomisella tavalla amatöörirestauroijan toimesta. Tuoreen tapauksen johdosta Espanjassa vaaditaankin tiukkaa sääntelyä sen suhteen kuka saa restauroida etenkin historiallisesti merkittäviä teoksia, uutisoi The Guardian.