Elokuvamusiikin legenda Ennio Morricone on kuollut – sävelsi musiikkia yli 500 elokuvaan

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Yksi kaikkien aikojen suurimmista, vaikutusvaltaisimmista ja rakastetuimmista elokuvamusiikin säveltäjistä on kuollut. Oscar-palkittu italialainen Ennio Morricone menehtyi 91-vuotiaana. Morricone joutui ennen kuolemaansa Roomassa sijaitsevaan sairaalaan kaaduttuaan ja murrettuaan jalkansa. Uutisen muusikon poismenosta paljasti hänen asianajaja Giorgio Assumma.

Morricone ehti vuosikymmeniä kestäneen uransa aikana säveltämään musiikkia yli 500 elokuvaan. Morriconen ura elokuvasäveltäjänä alkoi 1960-luvulla, ja kansainvälinen läpimurto tapahtui Clint Eastwoodin tähdittämän Kourallinen dollareita -elokuvan myötä. Hän sävelsi musiikkia lukuisiin spaghettiwestern-elokuviin, kuten Hyvät, pahat ja rumat, Vain muutaman dollarin tähden ja Huuliharppukostaja. Säveltäjän musiikkia kuultiin myös muun muassa elokuvissa Lahjomattomat, Suuri gangsterisota ja The Thing – ”se” jostakin.

Ennio Morricone jatkoi sävellystä viimeisiin vuosiinsa saakka. Hän voitti kunnia-Oscarin vuonna 2007 ja parhaan musiikin Oscar-palkinnon vuonna 2016 Quentin Tarantinon The Hateful Eight -elokuvasta. Morricone esiintyi Suomessa Hartwall-areenalla vuonna 2016 200-henkisen orkesterin kanssa.