Viron Saarenmaahan Ö-kirjainta esittävä patsas – taustalla erikoinen syy

Matkailu Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Viron Saarenmaahan ollaan pystyttämässä patsasta, joka liittyy paikalliseen identiteettiin jokseenkin yllättävällä tavalla. Patsas tulee esittämään Ö-kirjainta. Viisi metriä korkea Ö-patsas pystytetään Kuressaare-Kuivastun tien vierelle.

Patsaalla halutaan kuvastaa Saarenmaan asukkaiden tapaa lausua Õ-kirjain Ö-kirjaimen tavoin. Saarenmaan asukkaat ovat Viron yleisradion mukaan ylpeitä tavastaan lausua kirjain mannervirolaisista poikkeavalla tavalla.

Ö-patsas ehdittiin pystyttää Saarenmaalle hetkeksi aikaa jo toukokuussa. Se jouduttiin kuitenkin poistamaan, sillä paikallisen tiehallinnon mukaan patsaan mitat olivat vääränlaiset. Uuden patsaan sijainti ei ole vielä tiedossa, mutta paikallinen arkkitehti Mark Grimitliht toivoo sille paikkaa jossa matkailijat voisivat pysähtyä ottamaan kuvia Ö-kirjaimesta.