Tutkijat kehittelivät viittomakielen puheeksi muuttavat älyhanskat

Digi · Tim Isokivi

Tuoreen yhdysvaltalaisen keksinnön ansiosta myös viittomakieltä osaamattovat voivat helposti kommunikoida kuulovammaisten kanssa. Se onnistuu erityisillä hanskoilla, jotka muuttavat viittomakielen puheeksi reaaliajassa.

Kalifornian yliopistossa kehitettyjen hanskojen sormet ja peukalo on varustettu sensoreilla, jotka tunnistavat amerikkalaisen viittomakielen sanat, fraasit ja kirjaimet. Hanskat lähettävät älypuhelimen sovellukseen signaaleja, jotka muutetaan konepuheeksi.

– Toivomme keksinnön tarjoavan viittomakieltä käyttäville helpon tavan kommunikoida suoraan viittomakieltä osaamattomien kanssa ilman tarvetta kääntäjälle, tutkimusta johtanut Jun Chen kuvailee tiedotteessa.

Laitteeseen on mahdollista liittää kantajan kasvoille asetettavat sensorit, jotka tulkkaavat viittomakieleen lukeutuvia kasvonilmeitä. Kommunikoinnin helpottamisen lisäksi tavoitteena on, että yhä useammat ihmiset oppisivat keksinnön avulla viittomakieltä.