Nainen valitteli kurkkukipua – syyksi paljastui nielussa elänyt mato

Ohhoh! Terveys · Tim Isokivi

25-vuotiaan naisen voimakkaalle kurkkukivulle on paljastunut selkäpiitä karmiva syy. Lääkärit löysivät hänen nielustaan sinne ruoan mukana päätyneen elävän loismadon. Tokiossa asuva nainen kertoi kärsineensä kurkkukivusta viiden päivän ajan syötyään sashimia.

Kivun aiheuttajaksi paljastui toukka-asteella ollut pseudoterranova azaras -loismato. Jopa 3,8 senttiä pitkä sukkulamato poistettiin potilaan vasemmasta nielurisasta pinseteillä.

Tapauksen julkisuuteen tuoneen American Journal of Tropical Medicine and Hygiene -tiedejulkaisun mukaan naisen vointi parani nopeasti loismadon poistamisen jälkeen. Lääkäreiden mukaan mato oli toukka-asteensa neljännessä vaiheessa ja päätynyt todennäköisesti nieluun toukka-asteen edellisessä vaiheessa. Potilaan uskotaan saaneen loistartunnan sashimi-annokseen kuuluneesta raa’asta kalasta.