Sienestäjä löysi muinaisen aarteen Nastolassa – rahakätkössä kilokaupalla arvokolikoita

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Lahden kaupunki kertoo Nastolassa Piiankallion luona sienestämässä olleen Arto Kojolan löytäneen harvinaisen rahakätkön metsäkoneen rikkomasta maanpinnasta. Rahat ajoittuvat pääosin 1700-luvun alkupuolelle, mutta mukana on yksi kolikko vuosisadan puolivälistä.

Seuraavana päivänä Arto Kojola palasi rahojen löytöpaikalle Lahden kaupunginmuseon arkeologi Esko Tikkalan kanssa. Alue tutkittiin tarkemmin läpi muun muassa metallinilmaisimella. Rahoja löytyi yhteensä 417 kappaletta, mikä on painossa mitaten yli kaksi kiloa. Se on arvoltaan noin kahden viikon palkan suuruinen määrä.

– Kansallismuseon rahakammion intendentti Frida Ehrnstenin mukaan rahat ajoittuvat pääosin 1700-luvun alkupuolelle – joukkoon mahtuu mukaan myös yksi vanhempi raha, vuonna 1676 lyöty 1/6 äyrin kolikko ja yksi uudempi, vuonna 1749 lyöty yhden äyrin kolikko. Suurin osa rahoista on äyrejä, joita on lyöty suuren pohjan sodan loppuvuosina käytettyjen hätärahojen päälle, kaupungilta kerrotaan.

Kätkössä oli pelkästään pieniä vaihtorahoja, mikä saattaisi viitata tulotasoltaan hieman alhaisempaan yhteiskuntaluokkaan kuuluneeseen kätkijään. Ehrnstenin mukaan löydettyjen rahojen arvo hopearahassa oli tuolloin noin 4,5 taaleria, eli kuparirahassa 13,5 taaleria. Niillä olisi esimerkiksi voinut ostaa yhden leiviskän voita, 430 kananmunaa, yli kymmenen kannua olutta tai sitten yhden kannun Reinin viiniä.