Ruotsin matkasta kahden viikon este verenluovutukseen – koronakaaos syynä

Matkailu · Terhi Piiroinen

Koronarajoitusten lieventyessä ihmiset ovat innostuneet uudestaan matkustamista. Ulkomaille matkustettaessa kannattaa ottaa huomioon reissun jälkeen voimaan tuleva karanteeni se, kuinka matkustaminen vaikuttaa muihin toimintoihin kuten verenluovutukseen.

Epidemioista johtuen myös Euroopan matkailuun voi liittyä 14 tai 28 vuorokauden luovutuseste. Pohjoismaissa rajoituksia on ainoastaan Ruotsissa matkustamisen jälkeen, jolloin luovutuseste on 14 vuorokautta. Muissa Pohjoismaissa, Baltian maissa sekä monessa Keski-Euroopan maassa matkailusta ei varoaikaa tule lainkaan.

Veripalvelu on julkaissut sivustollaan taulukon, josta voi tarkastaa luovutusrajoitteet maittain. Euroopan ulkopuolella matkailusta seuraa vuoden ympäri vähintään 28 vuorokauden luovutuseste matkalta paluusta. Verenluovutuksessa palvellaan nykyään ajanvarauksella.