Herkulliset avomaan vadelmat ovat kypsyneet! Sadosta odotetaan runsasta

Lifestyle Ruoka · Terhi Piiroinen

Mikäli säät jatkuvat kuivana ja poutaisena, saadaan Suomessa nauttia ennätyksellisen runsasta vadelmasatoa. Vadelmia kypsyy nyt nopeassa tahdissa lähes koko maan viljelmiltä. Seuraavat viikot ovatkin vadelman pääsatokauden aikaa.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto ry muistuttaa, että vadelmien poimimisen kanssa tulee olla nopea. Poimintakausi menee näillä näkymin nopeasti ohi, joten vadelmien hankintaan kannattaa ryhtyä viipymättä. Kasvutunneleissa vadelmien sato jatkuu myöhäiseen syksyyn asti.

Punaiset vadelmat, eli vaapukat kasvavat villeinä avohakkuualueilla, puistoissa ja puutarhoissa. Tuoreat vadelmat nostavat aivojen suorituskykyä ja seksuaaliviettiä. Kesälomilta työpaikoille palaavien kannattaakin sujauttaa eväiden joukkoon vadelmia, jotta elämäntyyli pysyisi viriilinä myös arjessa.