Tutkimus paljasti – näin moni suomalainen menettää hermonsa liikenteessä

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Ärtymystä liikenteessä osoitetaan useilla eri tavoilla. Autoilijat vilkuttelevat valoja, käyttävät äänitorvea, huutelevat, näyttävät käsimerkkejä tai tekevät ohituksia, äkkijarrutuksia ja kaistanvaihtoja. Pyöräilijät lähinnä huutelevat ja näyttävät käsimerkkejä hermostuessaan.

LähiTapiolan tekemän selvityksen mukaan noin viidesosa suomalaisista kertoo hermostuvansa liikenteessä melko usein tai enemmän. Kyselyn vastaajista yli puolet kertoo huomanneensa autoilijoiden hermostuessaan vilkuttavan valoja tai antavan äänimerkkejä.

Noin kolmannes on kohdannut autoilijoiden elekieltä tai huutelua. Yleisin ärtymystä aiheuttava syy on oma kiire ja muiden hidasteleminen. Tätä voi ennaltaehkäistä lähtemällä matkaan aiemmin, suosimalla julkista kulkuneuvoa tai varaamalla enemmän aikaan. Ennakointi on kaiken a ja o.

– Positiivista on se, että useimmat näyttävät menettävän hermonsa liikenteessä varsin harvoin. Tämä on tärkeää jo liikenneturvallisuuden kannalta, koska äkkipikaistuksissa voidaan tehdä huonoja päätöksiä ja äkkiliikkeistä seurauksena on helposti onnettomuus. Tunnekuohun vallassa yleinen turvallisuus on harvoin päällimmäisenä mielessä, sanoo liikenneturvallisuuden johtava asiantuntija Markus Nieminen LähiTapiolasta.

PS: Lue lisää autoista Jokamies.fi -verkkolehdestä.