Tutkimus: Suomalaiset urheilijat alkoholisoituvat helpommin loukkaantumisen jälkeen

Lifestyle Terveys · Terhi Piiroinen

Suomalaisten entisten huippu-urheilijoiden alkoholinkulutus on suurempaa myöhäisellä keski-iällä verrattuna tavallisiin kansalaisiin. Erityisesti loukkaantumiseen päättynyt ura nostaa riskiä sairastua myöhemmin alkoholismiin.

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan väitöstutkimuksessa on tutkittu entisten huippu-urheilijoiden päihderiippuvuutta. Urheilutaustasta on kuitenkin hyötyä ja entiset huippu-urheilijat elävät keskimäärin muita pidempään. Selvästi eniten alkoholia kuluttivat entiset joukkuepelaajat sekä painonnostajat, painijat ja nyrkkeilijät.

Väitöskirjatutkimuksen mukaan entisten urheilijoiden joukossa ei kuitenkaan esiintynyt alkoholisairauksia vertailuaineistoa enempää, mutta riski vaihteli eri lajeissa. Suurin alkoholisairauksien riski oli painonnostajilla, painijoilla ja nyrkkeilijöillä.

– Suomessa tulisi valmistella yksilö- ja joukkueurheilijoiden alkoholiongelmaa ennaltaehkäisevä ohjelma, joka otettaisiin käyttöön siinä vaiheessa, kun urheilu-uran päättäminen lähestyy, Titta Kontro Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo.