Venetsialaiset vietetään viikonloppuna – tässä ohjeet hukkuvan henkilön pelastamiseen

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

Venetsialaiset päättävät mökkikauden näyttävästi ympäri Suomea järjestetyissä tapahtumissa ja kesäasukkaiden itse organisoimissaan juhlissa. Suomen Palopäällystöliitto haluaa muistuttaa mökkiläisiä ja veneilijöitä kiinnittämään huomiota turvallisuuteen vielä venetsialaisissakin.

Pelastusliivit ovat vesillä liikkuessa elintärkeät. Jopa kahdeksan kymmenestä vesiliikenteessä hukkuneesta olisi pelastunut, jos heillä olisi ollut päällään oikein puetut pelastusliivit ja tilanteen nähneet olisivat osanneet auttaa, Palopäällystöliitto ohjeistaa.

– Pelastusliivit, jotka ovat veneessä, mutta eivät päällä, eivät pelasta, Palopäällystöliiton Vesisukellustoimikunnan jäsen, palomestari Riku Koskinen muistuttaa.

Jos havaitset hukkuvan henkilön, on tärkeää osata toimia tilanteessa ripeästi ja johdonmukaisesti:

Hälytä lisäapua jo ennen kuin aloitat varsinaiset pelastustoimet. Muista rauhoittaa pelastettavaa kertomalla hänelle, että apua on tulossa.

Etsi kelluva apuväline pelastettavan auttamiseksi ja heitä se hänelle. Uimalla auttamista on aina harkittava tarkkaan. Mikäli päätät uida pelastettavan luokse, muista pitää apuväline itsesi ja pelastettavan välissä tai ojentaa se pelastettavalle, jos olette lähellä rantaa. Kun pelastettava on saatu rantaan, aloita tarvittavat ensiaputoimenpiteet.

Jos et pysty pelastamaan veden varaan joutunutta vedestä, paina mieleesi hänen sijaintinsa: kuvittele suora viiva itsestäsi hukkuvan kautta vastarannalla olevaan kiintopisteeseen, esimerkiksi isoon kiveen tai erottuvaan puuhun. Paikantamisen tarkkuutta lisää, jos paikantajia on kaksi.

– Muista myös, että mökin tai uimarannan tarkka osoite tulisi olla jokaisen kävijän tiedossa. Saaristossa puolestaan on hyvä tiedostaa se, että saman kunnan alueella saattaa olla useita samannimisiä saaria. Jos osoite tai tarkka sijainti ei ole tiedossa, 112 Suomi -sovelluksen paikannusominaisuus voi säästää hukkumistilanteessa kriittisiä sekunteja.