Alle puolet kolmekymppisistä suomalaisista saa lapsia

Lifestyle · Terhi Piiroinen

Helsingin yliopiston ja Max Planck-instituutin tekemä tutkimus osoittaa, että yhä harvemmat parikymppiset naiset saavat lapsia. Trendi on yleinen kaikissa Pohjoismaissa, mutta etenkin suomalaiset naiset synnyttävät yhä vähemmän lapsia. Alle puolet kolmekymppisistä naisista on synnyttänyt lapsia.

Sama ilmiö on yli 30-vuotiaiden keskuudessa, koska lapsia saadaan huomattavasti aiempaa vähemmän. Kaikki tutkimuksessa laaditut ennustemenetelmät viittaavat siihen, että lopullinen lapsiluku tulee laskemaan voimakkaasti ensimmäistä kertaa vuosikymmeniin. 1940–1970-luvulla syntyneet naiset saivat keskimäärin 1.9 lasta. Nyt luku on alle 1.75 lasta.

– Tämä tarkoittaa sitä, että hedelmällisyys ei ole laskenut ainoastaan siksi, että suomalaisnaiset saisivat lapsia myöhemmin, vaan myös siksi, että heille syntyy vähemmän lapsia, sanoo tohtorikoulutettava Julia Hellstrand Helsingin yliopistosta.