Näiden ihmisten verta hyttyset janoavat eniten – moni seikka vaikuttaa

Terveys Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Tuntuuko koskaan siltä, että hyttyset purevat sinua ystäviäsi enemmän? Kyse ei ehkä ole pelkästä harhaluulosta. On nimittäin olemassa lukuisia seikkoja, jotka saavat jotkut ihmiset toisia vetämään enemmän hyttysiä puoleensa.

Smithsonian Magazine -lehti on listannut tekijöitä, jotka tekevät ihmisistä houkuttelevia hyttysille. Yksi voimakas tekijä on veriryhmä, sillä hyttysten on tutkimuksessa huomattu hakeutuvan lähes kaksi kertaa todennäköisemmin O- kuin A-veriryhmään kuuluvien iholle

Hyttyset osaavat löytää kohteensa muun muassa hiilidioksidin avulla. Tämän vuoksi runsaammin hegittävät myös vetävät todennäköisemmin hyttysiä puoleensa. Erään tutkimuksen mukaan toisten ihmisten iholla elävät bakteerit tekevät heistä muita houkuttelevampia hyttysille.

Runsaasti liikuntaa harrastavat ovat suuremmassa vaarassa saada hyttysten pistoja, sillä hyönteiset kykenevät löytämään iholle haistamalla hikoillessa erittyviä aineita ja seuraamalla ruumiinlämpoä. Kosteita mökkiviikonloppuja viettäviä suomalaisia tuskin ilahduttaa tieto siitä, että myös alkoholin juonti tekee ihmisistä houkuttelevampia hyönteisille.

Hyttysmagneeteiksi ovat tutkimuksissa osoittautuneet myös raskaana olevat. Verenimijöitä vetävät puoleensa myös helposti erottuvat vaatteiden värit, kuten musta, sininen ja punainen. Kaiken kaikkiaan merkittävänä tekijänä vaikuttavat olevan geenit, joten joidenkin ihmisten tapauksessa lienee syytä vain tottua hyttyssyöttinä toimimiseen.