Siperiaan repeytyi valtava aukko maan syvyyksiin – suuren räjähdyksen seurausta?

Viihdeuutiset · Stara.fi

Ympäri maailmaa on viime vuosina syntynyt useita suurikokoisia aukkoja maahan jopa suurkaupunkien keskustoissa. Nyt myös Siperian arktiselle tundralle on syntynyt yllättäen valtava aukko maan syvyyksiin. Luoteis-Siperiassa sijaitsevalle Jamalin niemimaalle syntynyt ja halkaisijaltaan peräti 50-metrinen aukko ihmetyttää tutkijoita, ja sen ympärillä maa- ja jäämassat ovat siirtyneet jopa satoja metrejä.

Nyt samojedien asuttamalle niemimaalle syntynyt aukko ei ole ainoa laatuaan, sillä vuodesta 2014 lähtien niitä on havaittu useita. Aukon syntymisen ajankohtaa ei tiedetä, sillä sen huomasi Vesti Yamal TV -televisiokanavan kuvausryhmä, joka oli lentämässä helikopterilla alueen yläpuolella. Tutkijoiden mukaan aukko on mahdollisesti syntynyt räjähdyskraateriksi, kun maan pinnan alle kasatunut metaani räjähti. Siihen viittaavat maa-aineksen lentäminen satojen metrien päähän.

Skolkovon tiedeinstituutin tutkija Evgeny Chuvilinin mukaan tällaisissa tapauksissa ovat kyseessä valtavat luonnonvoimat. Tutkijat ovat ilmoittaneet ryhtyvänsä selvittämään aluetta ja sen mahdollisesti historiasta paljastamia seikkoja. Samalla he pyrkivät selvittämään miten tällaisia mullistuksia voisi jatkossa estää, sillä esimerkiksi öljyputken kohdalla tapahtuessaan seurauksena voisi olla katastrofi.