Tutkijat löysivät Venuksesta mahdollisia elämän merkkejä

Viihdeuutiset · Tim Isokivi

Venuksen kaasukehässä on tehty yllättävä havainto. Kaasukehästä on lödetty suuria määriä fosfiinia, jota pidetään merkkinä mahdollisesta elämästä planeetalla.

Fosfiinia ilmenee tyypillisesti ympäristössä, jossa on elämää. Myrkyllistä kaasua tiedetään syntyvän vain orgaanisen aineen hajotessa tai keinotekoisten prosessien tuloksena. Toistaiseksi ei ole tiedossa, voiko fosfiittia syntyä myös jollain muulla tavalla.

Mikään elävä ei todennäköisesti selviäisi Venuksen pinnalla sen valtavan kuumuuden ja happosateiden ansiosta. Tutkijat ovat kuitenkin pitäneet jo pitkään mahdollisena, että yksinkertaista mikrobitason elämää voisi esiintyä planeettaa peittävässä pilvikerroksessa. Fosfiini on tutkijoiden mukaan saattanut syntyä Venuksen pilvikerroksessa mahdollisesti elävien mikrobien ansiosta.

Yllättävä havainto tehtiin ensin Havaijin James Clerk Maxwell -teleskoopilla ja myöhemmin Chilen ALMA-radiotelekooppiryhmällä. Sen julkisti brittiläinen tähtitieteellinen järjestö Royal Astronomical Society.