Notorious B.I.G.:in muovikruunu huutokaupattiin – lelusta maksettiin 594 750 dollaria

Viihdeuutiset · Terhi Piiroinen

The Notorious B.I.G., oikealta nimeltään Christopher Wallace, lukeutui 1990-luvun merkittävimpiin räppäreihin. Hänestä otettiin legendaarinen valokuva Rap Pagesin kanteen vuonna 1997. Nyt kuvassa miehen päässä ollut muovikruunu on huutokaupattu.

View this post on Instagram

All hail the King of New York! Tonight during our inaugural Hip Hop auction, one of the most iconic symbols of Hip Hop’s heyday: the crown 👑 worn and signed by Notorious B.I.G. from @barronclaiborne’s iconic 1997 ‘King of New York’ photoshoot for Rap Pages Magazine sold for $600,000. The photograph is one of the most recognizable images in Hip Hop culture and it has endured as the defining portrait of the artist more than 20 years since it was taken. Achieving an overall total of $2 million, the auction was a celebration of the history and cultural impact Hip Hop has had on art and culture from the late 1970s through the “Golden Age” of the mid-1980s to mid-1990s, and up to the present. A majority of items included in the sale were consigned directly from Hip Hop’s most pivotal and well-known artists and figures, several of who will be sharing their proceeds with a variety of charities. A portion of Sotheby’s own proceeds from the sale will benefit the Hip Hop programs at the @qplnyc, as well as @buildingbeats, a non-profit community organization that teaches tech, entrepreneurial and leadership skills to underserved youth through DJ and music programs. #hiphop #hiphopmusic #notoriousbig #biggiesmalls #barronclaiborne #HipHopxSothebys #QPLHipHop

A post shared by Sotheby's (@sothebys) on

New York Postin mukaan kuuden dollarin arvoinen muovikruunu on myyty Sotheby’sin huutokaupassa 594.750 dollarilla. Kruunun omistanut valokuvaaja Barron Claiborne sanoo, että kansikuva New Yorkin kuninkaasta on otettu kolme päivää ennen tähden ampumista. Hän joutui keskelle Yhdysvaltojen länsi- ja itärannikon jengien selvittelyitä.

Notorious B.I.G.:in murhaajaa ei koskaan saatu kiinni. Samassa huutokaupassa oli myytävänä lukuisia muita hiphop-maailman aarteita. Keräilijät rakastavat esineitä ja ovat valmiita maksamaan hurjia summia niistä.