Suomalaistutkijat: Mannerjäätiköiden sulaminen voi nostaa merenpintaa 40 sentillä

Ohhoh! · Terhi Piiroinen

Minkälaisen maailman haluat jättää jälkipolvillesi? Kuvittele oma lapsesi tulevaisuudessa maailmaan, jossa ympäristö on tuhoutumassa tai tuhoutunut. YK:n tuoreen raportin mukaan ihmiskunta on vaarassa, jos maailman kansalaiset eivät ryhdy mittaviin toimiin maailman pelastamiseksi.

Mikäli ilmastonmuutos jatkuu nykyisellä tahdilla, voivat mannerjäätiköt sulaa niin paljon, että merenpinta on noussut vuoteen 2100 mennessä jopa 40 senttimetrillä. Tämä tarkoittaisi sitä, että lapsenlapsesi tai lapsenlapsenlapsesi joutuvat vastaamaan seurauksista, joita edeltävät sukupolvet ovat maailmalle – ainoalle planeetallemme – aiheuttaneet.

Lapin yliopiston tutkimuksen mukaan Grönlannin ja Etelämantereen mannerjäätiköiden sulaminen saattaa nostaa merenpintaa lähes 40 senttimetriä sen lisäksi mitä tähänastinen maapallon ilmaston lämpeneminen on jo aiheuttanut.

Laaja kansainvälinen jää-, meri- ja ilmakehätutkijoiden yhteistyö on luonut uusia arvioita siitä, kuinka paljon sulavat jäätiköt voivat vaikuttaa maapallon merenpintojen nousuun vuoteen 2100 mennessä, mikäli kasvihuonekaasujen päästöt jatkuvat korkeina.

Tulokset ovat linjassa hallitustenvälisen ilmastonmuutospaneelin (IPCC) vuoden 2019 raportin kanssa. Mannerjäätiköistä sulava vesi aiheuttaa noin kolmanneksen maailman merenpinnan kokonaisnoususta.